Kringelikrokar i Parkernas stad med Äventyrslöpande Kids

I dag ska vi ta oss till centrum och se om Malmö verkligen gör skäl för namnet Parkernas stad. Vi ska ta bussen till Gustav Adolfs torg. Ta oss igenom gamla begravningsplatsen och därefter utforska både Kungsparken och Slottsparken. Solen skiner och humöret är på topp, alltså en måndag eftermiddag som gjord för att löpande utforska Malmö med sju barn i tioårsåldern med gula västar och fullt med spring i benen!

-”Fy vad läskigt! Ska vi springa genom en kyrkogård?! Jag är jätterädd för att vara på en kyrkogård på natten!” Nej, men det ska vi ju verkligen inte heller vara. Det är mitt på ljusan dag och framför oss ett hav av blå blommor som täcker marken.  En pojke i gruppen visar oss stolt sin farfars gravsten och då är vi inte alls rädda längre.

In i Kungsparken och dags för mellanmål. Efter ostmackorna springer vi på kringelikrokiga stigar. Vi kollar på den fina byggnaden där Casino Cosmopol finns och en vänlig farbror berättar på vilka olika sätt man kan förlora pengar därinne. Vi tackar för informationen och bestämmer oss för att hålla oss därifrån.

Kungsparken är Malmös äldsta park och anlades på 1870-talet. På den tiden promenerade damer i långa klänningar och parasoller i händerna tillsammans med herrar i hög hatt. Stiligt! Vi far fram i gympaskor och reflexvästar nästan hundrafemtio år senare under samma trädkronor!

Vi hittar en spännande grotta med en orm som droppar vatten på oss. Det är en skulptur som en förälder på skolan har formgivit. Ner längs kanalen, hälsar på en farbror som fiskar abborrar och på tal om fisk så kommer barnen på, att en klasskamrats pappa har en av fiskehoddorna. Vi springer dit och kollar men hoddorna är stängda. Vi spanar på Malmöhus slott som är nästan femhundra år och vi är glada att vi slipper sitta och ruttna i någon gammal fängelsehåla, usch!

Men nu är vi i Slottsparken. Vi tittar på den gamla Möllan och de jättestora kvarnstenarna och konstaterar att det går nog bra mycket lättare att mala mjöl nu för tiden.

Det är mycket vatten och stora dammar i parken men vi gillar bäst den japanska trädgården. Där måste man balansera på stenar och gå på små broar för att komma över de porlande bäckarna. Det är kul och vi passar på att leta efter fågelungar och ser en stolt svan simma med ett par ungar.

På andra sidan gatan ligger Sagolekplatsen och den kan vi inte missa. Vi tar en snabbfika på en av gummikullarna och leker sen pjätt en stund.

Va, har vi fått en ny elev i gruppen??

Tiden går fort när man har roligt och vi ångar vidare mot busshållplatsen utanför Petriskolan för att ta oss tillbaka till Montessori.

Vi tar oss friheten att käka ett par kex på bussen och fundera på dagens äventyr. Vi har sett mycket; djur och växter, fiskehoddor och slott, hoppat på stenar och lärt oss om de gamla parkerna.

Nästa vecka är sista äventyrslöpningen med första gruppen. Barnen är lite ledsna för det och de äldsta barnen är redan nu helt säkra på att de kommer att vill springa äventyrslöpning nästa år när de går i femman även om de inte går på fritids. Det är bra, det gäller att ha långsiktiga mål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *