Vi hälsar på hos Tycho Brahe, de´ tycker vi e bra de

Helgens långlöpning gick till Ven, den lilla ön i Öresund som varit både dansk och svensk under historien och som nu nås på 30 minuter med en mindre färja från Landskrona. Det finns idag gott om både svenskar och danskar som harmoniskt sida vid sida turistar på ön utan att kriga. Skönt!

Vi har bokat övernattning på Prästasvängens pensionat så att vi kan starta tidigt på lördagen och göra Ven i våra löparskor. Det är i och för sig ett väldigt udda sätt att ta sig runt ön på för här är det cyklar som gäller. Vi har aldrig sett så stora cykelparkeringar. Det finns cyklar till uthyrning i alla storlekar och sorter, och gemensamt för alla är att de är gula.

Första dagen, fredagen, ägnar vi åt lite mer traditionell sightseeing. Vi lär oss allt om Tycho Brahe, besöker Uranienborg och en renässansträdgård. Fast äventyret börjar egentligen redan så fort båten lagt till i den lilla hamnen. En delfin! Jo minsann, det simmar en äkta delfin bland båtarna. Ven verkar vara ett spännande ställe!

Middagen på fredag kväll äts på restaurang Ella i Kyrkbackens hamn. Den skulle visa sig vara en sk White guide restaurang som serverar oss en gudomlig torsk, perfekt tillagad med stekt mangold! Med en sådan uppladdning kan inte morgondagens löpning bli annat än perfekt!

Lördag förmiddag, frukosten är uppäten och löparryggsäcken är packad. Jag har en ny löparryggsäck som jag testspringer för första gången med helgens packning. Säcken med innehåll väger inte mer än två kilo. Bra packat, eller hur?

Vi startar från hotellet, springer uppför backen till Sankt Ibbs lilla vita 1100-tals kyrka och njuter av milsvid utsikt. Vi försöker ta oss ner för branten till Kyrkbackens hamn men det visar sig vara inhägnat så det blir upp igen och ner för bilvägen.

Vi springer uppe längs nordkanten av Ven, först bredvid ett kornfält och sen bredvid ett fält av sockerbetor. Det är smalt och svårt. Vi tar oss istället nedför branten och springer nere på stenstranden. Utmanande. Det gäller att verkligen se var man sätter fötterna. Vädret är perfekt, ca 17 grader med lite vind och vi klättrar upp och nedför gamla fort på stranden.

Vi springer förbi Norreborgs hamn och genom Husvik. Trädgårdarna är helt fantastiska! Hortensiorna är överdådiga och nästan manshöga och det är som att springa i en romantisk saga. Och titta, där betar minsann en lama!

Upp och ner på cykelstigen. Inte många löpare … men desto fler cyklister. De ser ut att kämpa ännu mer än vi i uppförsbackarna.

Nu är vi framme i Bäckvikens hamn där färjorna lägger till. Vi stannar och tar en fika, kaffe och macka. Nu har vi sprungit runt halva Ven.

Planen är att ta oss runt den södra och västra sidan, helst längs stranden, men det går inte. Vi måste följa cykelvägen uppe på land istället.

Efter en lite bit kommer vi till en attraktion, Nämndemansgården, en fyrlängad hembygdsgård från 1700-talet. För vars trettio kronor ger oss en snäll dam en guidad tur på gården som varit bebodd fram till 1989 och där i princip alla möbler och husgeråd är bevarade i original

.

Vi kryssar runt ön och passerar Vens whiskydestilleri Spirit of Hven. Mycket folk som sitter och äter och dricker. Tyvärr får vi avstå. Det blir lite väl tungt att prova whisky samtidigt som man är ute på långlöpning. Däremot stannar vi till och tankar rapsolja från Vens rappsolja och skafferi. Ja, det vill säga vi lastar en flaska i ryggsäcken, vi dricker inte den …

Vi irrar runt och försöker hitta försäljningen av den berömda getosten på Ven, men det är stört omöjligt. Vi ser en hage med massor av getter men det ytterst lilla ståndet som osten borde sålts i känns väldigt stängt och nedlagt. Hmm… vad gör man då med alla getterna?

En kilometer till sen är vi klara med turen runt Ven. 19 km runt och kors och tvärs på Ven har vi klarat av. Vi hinner med en tidigare båt tillbaka till fastlandet och tala om tur, när vi ska gå ombord på båten faller de första regndropparna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *